2011. október 27., csütörtök

Híres skótok - Susan Boyle


Hogy kit nevezünk manapság híres embernek, bizony vitatkozhatnánk, hiszen sok esetben a média generálja és tartja életben ideig-óráig a teremtményeit, de az kétségtelen, hogy a világon mindenhol megismertek egy nevet és egy hangot, amely pont azért érintett meg sokakat, mert emberi volt. Egy szürke, kicsit csúnyácska, de annál szebb lelkű asszonyét, aki Skócia szülötte:  
Susan egy átlagos, negyvenhét éves munkanélküli asszony volt akkor, Skócia nyugati részéről. A Blackburn nevű faluban egyedül élő nő tizenkét éves kora óta arról álmodott, hogy egyszer híres énekesnő lesz. Mikor jelentkezett a magyar Megasztár brit megfelelőjének számító Britain's got Talent című műsorba: a nézők és a háromtagú zsűri is csak mosolygott. Először. Aztán Susan Boyle a Nyomorultak című musical egyik – hozzá különösen passzoló: „Álmodtam egy álmot” című - betétdalát adta elő a maga őszinte, egyszerű, de utánozhatatlan módján. A közönség és a zsűri első, szkeptikus, nem sokat váró hozzáállása, majd kitörő ünneplése drámai kontrasztot képezett. A róla készült – és egyébként kötelezően megnézendő - videót eddig több tízmillióan nézték meg, nem csak kíváncsiságból.
Susan Boyle a tehetségkutatóban való fellépése óta szabályos világsztár lett, még véget sem ért a műsorsorozat, máris koncert- és lemezajánlatokkal bombázták. Természetesen változtattak az Isten adta külsején is, ami - valljuk be, sokban hozzájárult sikeréhez - nem biztos, hogy ezúttal a népszerűségén nem csökkentett, bár azóta több albumot is megjelentetett. Hogy hallunk-e róla még, az most már "csak" a hangján áll, hogy valóban különleges-e, vagy csak érdekesség volt egy rohanó világ robottá silányult, tökéletesre szabott emberszobrai között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése