2012. július 24., kedd

A Végzet Köve



Edinburgh vára nem csak a viharos történelmű Skócia egyik monumentális épülete, hanem fontos tárgyak tárháza is. Itt őrzik például a koronázási ékszereket, sok más ereklye között. A csillogó aranytárgyak mellett, - 1996 óta - üvegkalitkában látható egy nagy darab, közönségesnek tűnő homokkő is, amiről a tudatlan szemlélődő nem is sejtené, hogy az a Végzet vagy Sors köve (Stone of Destiny). 


A kőnek bibliai eredetet tulajdonítanak: a monda szerint ezen nyugtatta fejét Jákob, amikor álmában megjelent a mennybe vivő lajtorja. A kő ezután Egyiptom, Szicília és Spanyolország közvetítésével érkezett az ír szigetre, ahol állítólag az írek védőszentje, Patrick is megáldotta. Ezt követően kapta a Sors Köve elnevezést. Skóciában először 836-ban, a Perthhez közeli Scone-ban koronáztak rajta királyt (innen másik neve: a Scone-i kő). A skót királyokat ezután hagyományosan itt koronázták egészen 1296-ig. Ekkor a Walest is leigázó, Arany János által is megénekelt, I. Edward angol király elragadta a skótoktól, s Londonba, a Westminster apátságba vitette. A skót függetlenség jelképe 1996-ban innen tért vissza Skóciába, annak egykori fővárosába, Edinburghba. A követ azonban a királyok londoni koronázására mindig vissza kell vinni, hiszen a brit uralkodót továbbra is ezen a kövön koronázzák. 


A kétkedőkben azonban felmerülhet a kérdés: valóban ez az igazi kő? Egy történet szerint sohasem hagyta el Írországot, egy másik legenda pedig azt állítja, hogy a valódi kő márványból volt, tele ékes rajzokkal, amely semmiképpen sem hasonlíthat a Londonban évekig őrzött egyszerű, latinkeresztes homokkőhöz. Mások szerint a kőnek több másolata is létezik, az eredetit Skóciában elrejtették egy olyan helyen, (a Tay folyóban) ahol senki nem talál rá, I. Edward csapatai pedig csak egy egyszerű hamisítványt vittek magukkal, ugyanis Baillie Robert Gray, egy glasgow-i kőműves a biztonság kedvéért másolatokat készített róla.


A kő kalandos újkori történelméhez még hozzátartozik, hogy 1941-ben Hitler elől is el kellett rejteni, később, 1950 karácsonyán pedig egy csoport radikális nacionalista diák egyszerűen ellopta Westminsterből. A kő azonban még időben megkerült, hogy II. Erzsébet 1952-es koronázásakor is ezt használhassák. Hogy melyik verzió az igaz, és a kő valódi-e, ennyi évszázad távlatából ezt már valószínűleg sohasem fogjuk megtudni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése