2011. augusztus 30., kedd

Highland Cow - Kyloe

A skót Felföldi marha (Kyloe) egy újabb jellemző "motívuma" ennek az országnak. Elsősorban hosszú szőrű bundája miatt híres, ez segít neki megbirkózni a hegyvidék kemény körülményeivel. Az ország Sarkkörhöz közeli részein él, ahol már hozzá szokott a nem éppen hétköznapi körülményekhez, a kemény terepekhez. Nagyon jól ért az élelem felkutatásához és türelmének, ügyességének köszönhetően gyakran láthatjuk a skót hegyvidék meredek, óriási lejtőin legelni. Főként fűféléket eszik, de az alacsonyan lévő fák és bokrok leveleit is szívesen fogyasztja, valamint nagyon kedveli a virágokat! Nagy testű, robusztus alkatú, egész testfelépítése a rideg-tartáshoz és a hosszú, olykor igen kemény telek átvészeléséhez idomult. A teleket képes emberi segítség nélkül is átvészelni. Alapvetően húshasznú fajta, viszonylag kevés tejet ad.

Eredeti színe fekete volt, mára az egyedek többsége vöröses-barnás színű szőrzetet visel. Jellegzetes bélyege a mindkét ivarnál jelenlevő hosszú, és majdnem teljesen szimmetrikus szarvak, melyek a bikáknál erősek és előreállók, a teheneknél hosszabbak és inkább felfelé állók. A skót felföldi marha ma az ökológiai gazdaságokban újra világkorát éri, mivel kevés gondozást igényel. Mára Skócián illetve az Egyesült Királyságon kívül számos országban tartják (többek között Skandináviában igen népszerű). Jól legeltethető nedves legelőkön. Sokszor a hasáig áll a vízben és úgy eszi a füvet.

Mivel mutatós állat és van benne valami őskori jelleg vadasparkokban és állatkertekben is tartják világszerte. Kyloe is nemzeti jelképnek tekintendő Skóciában.Egy Fort William melletti tanyán sikerült közvetlen közelről látni őket. Meglepődtünk, mert nagy termetükhöz képest szelídek voltak, és szívesen vették a simogatást, s ettől azonnal a kedvenceink lettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése