2011. augusztus 29., hétfő

Skye sziget

Romantikus mesék elbűvölő kis helyszíne a Belső-Hebridák szigetcsoport legnagyobbja, Skye szigete (angolul Isle of Skye; skótul An t-Eilean Sgitheanach). A középső kőkor óta lakott terület, története során állt viking fennhatóság alatt, majd a MacLeod és a MacDonald klánok birtokolták. A lakosság egyharmadának anyanyelve gael. Jelentős részük mezőgazdaságból, halászatból és whiskylepárlásból él, de fontos bevételi forrás a turizmus is.
Ez Nagy-Britannia egyik legszélsőségesebb, ám egyben legszebb vidéke. Félelmetes hegyei, erődjei és vallásos közösségei gyönyörű, elvarázsolt hellyé teszik. A kis sziget meredek hegyvonulataival, hirtelen a tengerbe ereszkedő szirtjeivel és mélyen a szárazföldbe nyúló öbleivel csodálatos természeti szépségekben bővelkedik.

Az egyetlen nagyobb város s egyben a sziget mini-fővárosa Portree, aranyos, színpompás házakkal díszített csodás kis kikötővel. A szárazföldtől csupán egy kőhajításnyira található szigetet autóval – kompon kívül - a Kyle of Lochalsht Kylekinnel összekötő hídon át lehet megközelíteni. Ezen a szigeten, - és útban Skye felé - is sok vár és kastély található, kitűnő, vagy éppen romos állapotban. Sokuk még ma is lakott, vagy helytörténeti kiállításoknak adnak otthont. Róluk később, részletesen is írok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése