2011. augusztus 28., vasárnap

Tájegységei


Skócia - misztikus borzongás fut végig az ember gerincén, ha meghallja ezt a szót. Sötét várak és kísértetkastélyok tűnnek elő a szürke ködből. Csillogó mélykék tavak várakoznak sztoikus nyugalomban. A távolban skót dudák siránkozó-zümmögő hangja hallatszik. Naplemente idején fénykoncertbe kezd az ég. Közben halkan a háttérben, letűnt idők hullámai verdesik a szél-tépte skót partokat. Ez Skócia, egyszerre képzelet és valóság, maga a költészet... Itt nem baj, ha esik az eső, mert ez is hozzá tartozik a tájhoz. A whisky íze, a pubok forró hangulata, a várak hűvös folyosói éppúgy hozzátartoznak ehhez a tájhoz, mint a kristálytiszta levegő vagy a beszippantott tengerillat. Az ország vad, megszelídítetlen és gyönyörű.
Skóciát általában három tájegységre osztják. Az első a határvidék vagy más néven Dél-felföld, szélesen elterülő legelőkkel, enyhén lankás dombokkal. A második a Középső-alföld, Skócia leggazdagabb, de kevésbé látványos tája, ahol a lakosságának négyötöde lakik. A harmadik a Skót-felföld. A táj itt különlegesen szép, lápvidékek és vad hegyek, sebes hegyi patakok és csöndes tavak, keskeny öblök, alacsonyan ülő felhők, esők és ködök világa.
Fenn az Orkney-szigeteknél az Atlanti-óceán felől érkező szél korbácsolja folyamatosan a hullámokat, melyek egyfolytában ostromolják a parti sziklákat.
A skót partokat a kéregmozgások, a jégkorszak és a tenger az idők során csipkézett szigetvilággá szabdalta. Négy fő csoportja: a skót partok előtt fekszenek a Belső-Hebridák, tőlük északnyugatra a Minch-csatorna által elválasztva a Külső-Hebridák. Skócia északi partjainál az Orkney-szigetek (összesen 67 sziget együttese) küzdenek az örökké ostromló hullámokkal, még északabbra pedig a Shetland-szigetek (ez összesen 100 szigetet jelent) ködös, viharos szirtjei tartoznak Skóciához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése