2011. augusztus 30., kedd

Eilean Donan Castle

Mivel is kezdhetném stílusosabban a Skót várak és kastélyok bemutatását, ha nem az Eilean Donan-nal, mely Fort William és Inverness között, az A 87-es út mellett található. A kastély tetejéről három tó, azaz loch is látható: a Loch Long, a Loch Duich és a Loch Alsh. A kastélyt még II. Sándor uralkodása alatt (1214–1250) építették. Az Eilean Donan nevet arról a picinyke szigetről kapta, amelyre felépítették. Az épület ugyanis egy kis kitüremkedésen nyugszik, ahova egy hangulatos híd vezet át. Az Eilean Donan pedig nem jelent mást, mint „Island of Donan”, azaz Donan szigete. A hetedik század elején Szent Donan lakott ezen a szigeten. Miután a largsi csatában sikerült győzedelmeskedni a norvég Haco király felett, II. Sándor a kastélyt Colin Fitzgeraldnak ajándékozta hálája jeléül. Arról is szólnak legendák, hogy még megkoronázása előtt, a 14. században Robert the Bruce is menedékre talált itt. A feljegyzések szerint John MacKenzie bújtatta a későbbi királyt a csodaszép kastély falai mögött. 1509-ben a MacRae klán lett az Eilean Donan felügyelője, ennek következményeképpen mind a mai napig büszkén vállalják, hogy a kastély az ő otthonuk.
Ebben az időszakban számos konfliktus robbant ki, beleértve a rablóportyákat és a klánok közti csatározásokat is. Az Eilean Donan egyik legendája szerint, amikor a MacDonald klán megpróbálta meghódítani a kastélyt, elég volt egyetlen nyíl, hogy eldöntsék a csatát. A krónikák szerint az épületet védő Duncan MacRae klánvezér egyetlen, jól irányzott nyílvesszővel leterítette a MacDonaldok élén habzó szájjal nekilendülő vezért. 1719. tavaszán két spanyol felségjelű hajó kötött ki Kintail partjainál. Az egyik feljegyzés szerint háromszáz fős csapat szállt partra Tullibardine márkijának vezetésével. E verzió szerint a csapatok tábort vertek az Eilean Donan-nál, majd csatlakoztak a Rob Roy MacGregor féle sereghez. Egy másik feljegyzés alapján pusztán negyvennyolc harcos és két vezér táborozott le a kastélynál. Ezután királyi hajók érkeztek és ágyúzni kezdték az építményt. A krónikák szerint a támadás nem okozott nagy kárt a falakban, a spanyolok pedig megadták magukat, őket később Leith-ben börtönözték be. A kastélyt végül az angolok robbantották fel, miután a helyőrség megadta magát.

Az Eilean Donan majd kétszáz éven át romokban állt a kis szigeten, megsebezve, megsemmisítve. A kastélyt végül 1912 és 1932 között John MacRae-Gilstrap újíttatta fel, majd negyedmillió fontért. Ha valaki azt hiszi, hogy ő még sohasem látta a kastélyt, azt el kell bizonytalanítanom. Az Eilean Donan volt a MacLeod-ok háza a Hegylakó című filmben, de ez az épület szerepel a legtöbb képeslapon, útikönyv borítóján is, mint Skócia „arculata”.
Innen egy virtuális várlátogatásra indulhatsz! Megéri körülnézni a vár belsejében is.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Utazó! Nekem is a szívem csücske Skócia. Az idén láttam meg ezt a lenyűgöző várat, mely egy életre meg fog maradni az emlékeim között.A vár előtt álló, kiltbe öltözött skót dudás játéka különös hangulatot adott. Azért azt gondolom, hogy érdemes tovább utazni, és útba ejteni a Stirling várat is. A 82-es úton pedig a felhőkbe burkolódzó hegyeket, a valószerűtlenül zöld legelőkon legelésző birkákat, valamint a felföld hangás, lápos területeit is a figyelmébe ajánlom a természetet szeretőknek.

    VálaszTörlés