2012. július 3., kedd

Kísértetkastélyok



Egy ódon kastély falai közt mindig történhetnek olyan jelenségek, amelyekre vagy nincs racionális magyarázat, vagy elsőre, nem annyira kézenfekvő. De még a különös események sem kellenek ahhoz, hogy a komor sziklafalak között az éjszaka sötétjében az ember egy apró légáramlatra is azonnal szellemet sejtsen.
Noha a világ minden táján találhatunk több száz éves kastélyokat, Skócia a szellemjárás szempontjából mindig is kiemelkedő szerepet töltött be. Az ottaniak jóval többről mesélnek, mint néhány libbenő függöny vagy furcsa, ijesztő zajok: elmozduló bútorokról, összetörő edényekről, könnyező kövekről és persze átkokról, minden mennyiségben.  


Az egyik leghíresebb kísértettörténet Fyve várához kötődik, az úgynevezett „Zöld Asszony” históriája. A nőt a legenda szerint férje megcsalta és bezárta a szobájába, ahol az asszony végül éhen halt. Alapvetően ártalmatlan szellem, csupán bolyongásával borzolja a kastély látogatóinak idegeit, de ha valaki túl kíváncsi és a nő szobáját kezdené keresni, arra halálos átok sújt, házastársa pedig a szeme világával fizet a kíváncsiságért. Az átok már két áldozatot ért utol. De más rontás is kötődik ehhez a várhoz: egy bosszús vendég, aki előtt bezárult a vár kapuja, elrejtett a várat övező földeken három követ, hogy a várban tartózkodók az őket érő balszerencsék sorától végül megőrüljön. Ha valaki mindhárom követ megtalálja, az átok elmúlik. Eddig csak az egyik került elő, ám az azt vizsgálók mindegyikét valamilyen szerencsétlenség érte, a kő pedig furcsa folyadékot, „könnyet” ontott magából. A kutatók ma már nem mernek vizsgálódni, és a másik két kőről semmit nem tudnak.


Nem nagyon tudnak mit kezdeni azzal a skót dudással sem, aki életében társait szerette volna figyelmeztetni egy támadásra, amely két klán közt dúló harc egyik fejezete volt. Büntetésből ellenségei mindkét kezét levágták és ő elvérzett, de azóta is visszajár, Argyll mintegy 800 éves kastélyába, a környékbeliek pedig már egészen hozzászoktak a jelenlétéhez. Annak ellenére nem szűnt meg a kísértetjárás Duntrune várában, hogy 1888-ban megtalálták az összes testrészével együtt és tisztességgel eltemették. A mendemonda szerint azért nem tud továbbra sem megpihenni, mert nem az ő korában szokásos szertartás szerint helyezték végső nyugalomra.


A harmadik leghíresebb skót szellem Glamis várában kísért, ő egy koholt vádak alapján boszorkányság vádjával máglyán elevenen megégetett fiatal lány szelleme. Rajta kívül egy szakállas gróf is ijesztgeti a látogatókat, akit makacssága miatt azzal átkoztak meg, hogy ítéletnapig kártyázzon. Ezt a kísértetet egyébként állítólag még olyanok is meglátták, akik azelőtt mereven elutasították a szellemek létezését.
És hogy miért lepik el Skócia ódon kastélyait ilyen kiugróan nagy számban a szellemek? A legendák történelmi okokra vezethetők vissza, errefelé a szokottnál is több háború, területszerzési harc és ennek következtében véres gyilkosságok garmadája zajlott. Nem csoda hát, ha a helyiek meg vannak győződve róla, hogy az amúgy is régi, tehát ezernyi titkot rejtő építményekben nem tudnak nyugodni az erőszakos halált halt emberek lelkei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése