Ha skót italokról kérdeznének bárkit is, százból
99-en a whiskyt említenék, pedig Skócia ma már a söréről is híres. A skót sörök
hagyományosan erősen maláta ízűek, hiszen a maláta a whiskyhez amúgy is jó
minőségben és nagy mennyiségben rendelkezésre állt, a komlót viszont importálni
kellett, a skótok meg ugye nem egy pazarló népség. Erre utal az is, hogy a
sörök erősségét nem fokokban vagy százalékban mérték, hanem pénzben, méghozzá
schillingben – aszerint, hogy bizonyos fajták után mennyit kellett adózni. A
Belhaven ma is főz egy „80 Schilling” nevű sört, ami azt jelenti, erős.
Belhavenben a bencés szerzetesek már a 14.
században főztek sört, a mai sörfőzde azóta is az általuk ásott kútból emeli ki
a sörfőzéshez használt vizet. A jelenlegi sörfőzde első nyomai 1719-ből valók,
azóta különböző családok tulajdonában volt egészen 1972-ig, 1996-tól pedig a
londoni Tőzsdén is jegyzik a részvényeit. Noha Skóciában nagy hagyományai
voltak a sörfőzésnek, erős stout-sörük nemigen volt, az angolokkal és az
írekkel ellentétben. Ezt a hiányt igyekezett bepótolni a Belhaven, amikor
2007-ben megjelentette a Scottish Stoutot, ami a 2008-as World Beer
Championshipen azonnal platina-díjas lett. Háromféle malátából készül, de fő
hatóanyaga a csokoládémaláta.
A Scottish Stout is olyan sör, melynek már a
kitöltése is érzéki örömet okoz, mert csodálatosan fekete, dús és mély, egészen
kicsit törik csak meg benne a fény, de messze nem olyan sűrű, mint a kávé, ez
egy különleges konzisztencia, amit csak ezek a fekete stoutok hoznak. A habja
is gusztusos, szép, ha nem is olyan krémes vagy barna, mint a Guinnessé. Az
illata is tökéletes, édes, malátás, intenzív, már kicsit fullasztó, és nagyon
erős emlékeket idéz, bár nem világos, hogy mire emlékeztet. Ahogy kibomlanak az ízei, egy tökéletes sört
ismerünk meg. Kiegyensúlyozott, nincsenek hirtelen íz-váltások, minden nagyon
nyugodt és lekerekített benne, igazi letisztult harmónia jellemzi, mely
mindenekelőtt a pörkölt maláta édességén nyugszik. Ezt teszi némileg izgatóvá a
csokoládémaláta száraz, feketecsokoládés felhangja, és a vége felé tetten érhető
alkoholos, konyakos kis villanás, ami tényleg csak emeli a tökéletes elegancia
érzését. Az utóíze az illatos malátáé, a komló sehol nem veteti észre magát,
miközben azért nyilvánvaló, hogy ott van benne, de nem pipiskedik, csak
dolgozik a mélyben. Nagyszerű sör, talán az egyetlen disszonáns gondolat róla,
az, hogy a színéhez, az édességéhez, az ízeihez képest nem annyira testes,
inkább csak közepesen testes, ám ez nyilván koncepció kérdése, semmiképpen sem
hiba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése