2011. augusztus 29., hétfő

Ben Nevis hegy és whisky

A Ben Nevis Skócia és egyben az egész brit szigetvilág legmagasabb pontja. Neve a kelta nyelvben „dühös, mérges” vagy „a mennyország hegye” jelentésekkel bír, és az eredeti kelta Beinn Nibheis angolosításából keletkezett. Érdekessége, hogy formája szerint a helyiek Tehénhegynek hívják. A hegy nyugati és déli oldala 1200 métert emelkedik ki mintegy 2 km-en keresztül a Glen Nevis völgyéből. Ez Nagy-Britannia leghosszabb és legmeredekebb hegyoldala, mely látványos és jellegzetes hegytömeggé teszi a dél felől szemlélők számára. A Ben Nevis nem nagyobb 1343 méternél, ehhez azonban hozzá kell számítani a skót felföld szeszélyes időjárását, és azt a tényt, hogyha meg szeretné mászni az ember, akkor valóban a tengerszintről kell indulnia. Fort William a hegy lábánál terül el, ahol két éve én is egy hetet tölthettem, onnan bejárva az országot. Gyönyörű, barátságos kis tengerparti városka, aminek érdekessége, hogy a tenger „benyúlik” a patkó alakban őt körülvevő hegyek közé.

Itt található a híres Ben Nevis whisky üzem, amit sikerült belülről is megtekintenem, és meg is kóstolnom az itt készült, hamisíthatatlan skótwhiskyt. A lepárlót még 1825-ben alapította Long John McDonald, aki büszke volt rá, hogy az ő whiskyje lett Viktória királynő kedvenc nedűje. A skótok szerint máshol is lehetne skótwhiskyt gyártani, ha meg lehetne oldani néhány skót hegyi-patak, némi felföldi tőzeg és tiszta skót levegő helyszínre szállítását, s ha minimum 3 évig és 1 napig tudnák érlelni azt. Persze ennek hiányában, csak ott, és csak az ottani hagyományok szerint készülhet finomra. Skóciában minden egyes lepárló üzem utánozhatatlan skótwhiskyt készít, mégis az egyes régiók ízvilága különbözik. Ennek oka, hogy az érlelés során kb. 2%-a elpárolog a hordóból, s helyére az adott klíma levegője kerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése